ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΟΗ

Σχετικά με τις νέες ανακοινώσεις για την ασφάλεια της αλόη , θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα
παρακάτω στοιχεία και να διευκρινήσουμε κάποια πολύ σημαντικά σημεία. Πιο συγκεκριμένα:

ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
Δεν είναι όλο το φυτό πιθανώς καρκινογόνο αλλά μόνο μία ομάδα ουσιών που βρίσκονται στη φλούδα:
Οι ανθρακινόνες αλοΐνη και εμοδίνη που βρίσκονται στο εξωτερικό φύλλο του φυτού. Στην aloecolors και σχεδόν σε όλη την αγορά χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό φιλέτο του φυτού. Επεξεργασμένο ΧΩΡΙΣ ανθρακινόνες

Δεν έχει ανακοινωθεί η λίστα του ΠΟΥ ακόμα απλώς φημολογείται.

Οι ανθρακινόνες αλοΐνη και εμοδίνη βρίσκονται ήδη στη λίστα του ΠΟΥ από το 2016.

Το όριο ασφάλειας για την κατανάλωση βρώσιμης αλόης είναι 10ppm αλοΐνη και για την
καλλυντική χρήση τα 50ppm αλοΐνη σύμφωνα με τον FDA. Η δική μας αλόη έχει λιγότερο από
<0,1ppm αλοΐνη.

Η μελέτη αφορούσε αρουραίους και όχι ανθρώπους, παρότι είναι εφικτό να λειτουργεί παρόμοια
στον άνθρωπο ΔΕΝ είναι σίγουρο και δεν έχει αποδειχθεί σε καμία μελέτη.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως, οι ανθρακινόνες που βρίσκονται στα φύλλα της
αλόης (συμπεριλαμβανομένης και της αλοΐνης), είναι επωφελείς για τον άνθρωπο, με ποικίλους
τρόπους, αρκεί να χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Έχουμε να κάνουμε με ουσίες που υπάρχουν στο φυτό αλλά όχι στα προϊόντα μας. Καθώς αφαιρούνται
τελείως κατά την επεξεργασία του φύλου πριν την παραγωγή, παρόλα αυτά ετοιμαστείτε να ακούσετε
τέρατα! Άλλωστε σαν λαός πάντα μας άρεσε το δράμα.

ΓΝΩΜΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ
Χρύσα Σαρδέλη αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ,
«Δεν είναι η αλόη βέρα το καρκινογόνο. Είναι μια ομάδα ουσιών που περιέχεται στον φλοιό. Το φυτό
αποτελείται από την πράσινη φλούδα και το ζελέ, που έχει φαρμακευτικές, καλλυντικές, επουλωτικές,
ιδιότητες. Η πράσινη φλούδα περιέχει ανθρακινόνες που είναι ουσίες που ανήκουν στα πιθανόν
καρκινογόνα. Στην πραγματικότητα η αλόη βέρα δεν θα μπει στη λίστα των πιθανώς καρκινογόνων, αλλά
η συγκεκριμένη ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται ανθρακινόνες, που περιέχονται στη φλούδα και
είναι ήδη στη σχετική λίστα».

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, παθολόγος-διαβητολόγος,
«Για την αλόη έχουμε ακόμα μία μοναδική μελέτη σε ποντίκια, η οποία δεν μπορεί να μας πείσει. Οπότε,
πρέπει να περιμένουμε και να είμαστε απλώς προσεκτικοί».

Λεωνίδας Ντούντας, ενδοκρινολόγος,
«Υπάρχουν 538 μελέτες -οι περισσότερες θετικές- που δείχνουν ότι η αλόη βοηθάει και ότι έχει
αντικαρκινική δράση, όχι προκαρκινική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *